Célok

A projekt keretében nem csak a szó klasszikus, hanem az átvitt értelemében vett kertek körül összpontosulnak a tevékenységek. Ez nem pusztán a virágoskerteket, kastélykerteket, arborétumokat bemutató projekt, hanem bevonja ebbe a körbe a szőlőskerteket, gesztenyéseket, alpesi legelőket is. Megtalálható benne a régiók kultúrtájainak gazdag kínálata, köztük a térségben előállított, az adott vidékre jellemző mezőgazdasági és kézműves termékek.

A projektpartnerek célja, hogy a természet közeli élménykínálat kialakításával egy új, jövőorientált turisztikai kínálatot dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi, hogy a térségbe látogató turisták, vendégek minden érzékszervükkel megélhessék ezt a sokszínű vidéket. További feladat a több száz éves hagyományokon, s a környezettudatosságon alapuló minőségi helyi termékek előállításának segítése és megőrzésének támogatása.

A Natur-Kulinarium elsődleges célcsoportját a turisztika, az oktatás, a biodiverzitás/természetvédelem, a mezőgazdaság, a regionális fejlesztéspolitika terén működő szervezetek jelentik. A projekt törekvése az, hogy az érintettek felismerjék a kertek és kultúrtájak különlegességeit, s ezeket a saját szakmájukban aktív, jövőre irányuló értékteremtési forrásként hasznosítsák, s régiójuk kertjeire, mint új kínálati formára gondoljanak.

A projekt másodlagos célcsoportja a régió lakossága, az idelátogató turista, akik lehetőséget kapnak, hogy az autentikus, regionális kertek és kultúrtájak kínálatát felfedezhessék. Cél az is, hogy a projekthez csatlakozó minőségi elvárásoknak megfelelő „természet-közeli” hotelek és szállásadók vendégéjszakái, látványkertek és természeti élményt nyújtó szolgáltatók vendégei száma, valamint a hagyományos regionális termékeket kínáló gazdák, beszállítók és vendéglátók forgalma növekedjen.

A turisztikai piac igényeihez igazodva kialakításra került egy adatbázis, amely a projekt közös, magyar-német nyelvű honlapján (www.natur-kulinarium.eu) keresztül biztosít hozzáférést mindenki számára az együttműködő régiók turisztikai kínálati csomagjaihoz, kulináris szolgáltatásaihoz.

Vas megyében számos program valósult meg a Natur-Kulinarium projekt keretében. A projekt a meglevő, hagyománnyal bíró rendezvényeket is erősítette saját programjaival, valamint életre hívott a megyében egy gasztronómiai fesztivált. Megyénkben többek között kialakításra került egy Gesztenyekert, egy Gyökér Bemutató Mintakert, Valamint az Évszakok Kertje és a Rózsakert.

A szolgáltatók képzési programok keretében kaptak tájékoztatást a lehetőségekről. Az iskolások számára szervezett tanulmányi versenyek pedig az általános iskolás korosztályt kapcsolták be a programba.