Programok / Gasztronómiai Fesztivál

A Vas Megyei Önkormányzat hagyományteremtő szándékkal, két alkalommal szervezte meg a Gasztronómiai Fesztivált. Az esemény iránt a megye minden részéből nagy érdeklődés nyilvánult meg, de szép számban érkeztek vendégek a szomszédos megyékből és Ausztriából is.

Az első fesztivál 2013. február 9-én, míg a második 2014. március 1-jén volt a szarvaskendi Szabó Tanyán.

A rendezvény célja a tradicionális vasi falusi étkezési szokások, népi hagyományok bemutatása volt a turizmus, a gasztronómia, a népi kultúra világán keresztül. A program mindkét alkalommal három fő részből állt: a böllérverseny, a hagyományőrző kulturális program, valamint helyi gasztronómiai termelők és kézművesek kirakodóvására. A böllérversenyen 2013-ban 18 csapat, 2014-ben 19 csapat mérte össze tudását, munkájukat pedig szakmai zsűri értékelte.

A látogatók a nap során betekintést nyerhettek a tradicionális disznóvágás folyamatába, sőt akár részt is vállalhattak egyes tevékenységekben, majd ingyenesen megkóstolhatták a verseny során előállított „disznóságokat”. A szervezők az autentikus helyszínen a tradíciók ápolásával és a finom ízekkel kívánták felhívni a figyelmet a népszokások, a hagyományok, a nép örökség megőrzésének fontosságára. Mindez a tradicionális értékek, kulináris hagyományok felelevenítésével, ezek turisztikai célú népszerűsítésével történt.

A program központi eseménye a böllérverseny volt. A fesztivál moderátori szerepkörét H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója töltötte be. Segítségével a résztvevők és a látogatók folyamatosan követhették az eseményeket a teljes nap folyamán, „interjúkat” készített a csapatokkal, amelyek tagjai a disznóvágás és feldolgozás során alkalmazott módszerekről, az egyes munkafolyamatokról meséltek, esetenként megosztották a közönséggel titkos technikáikat, hagyományaikat. Az interaktív program keretében a csapatok bemutathatták településüket is. A résztvevők nem csupán a böllérverseny során feldolgozásra került termékeket kóstoltatták, hanem számos saját terméket is hoztak magukkal és kínálták a fesztivál látogatói számára. A csapatok igazán „Jó Vendéglátóknak” bizonyultak. 

A böllérek munkáját az első perctől, az ételek elkészüléséig árgus szemmel figyelte a felkért, szakavatott zsűri, akik végül a csapatok által elkészített finomságok megkóstolása után alakították ki az álláspontjukat.  

A böllérverseny első helyezettje mindkét évben a lukácsházi csapat lett.

A csapatok sorrendje 2013-ban:

 1. Lukácsháza (Vágó.hu Lukácsháza)
 2. Zalalövő (Megböklek)
 3. Ölbő (Öl-bö-llérek)
 4. Felsőjánosfa (Malacszomorítók)
 5. Csíkvánd (Csikvándi „csöndes” böllérek)
 6. Bejcgyertyános (B2 - Bejci Böllérek)

A csapatok sorrendje 2014-ben:

 1. Lukácsháza („Arany ökör” böllércsapat)
 2. Döröske (Miszter Röfi - Disznóbarátok)
 3. Szarvaskend (Göbézők)
 4. Szeleste (Szelestei kolbászfalók)
 5. Olaszfa (Olaszfa - lat)
 6. Vásárosmiske (Miske-Kese Böllérei)

Az eredményhirdetésen a többi csapat (valamennyien, mint 7. helyezett) emléklapban részesült, az első hat helyezett pedig díjat kapott, melyek különböző vállalkozások felajánlásaiból érkeztek.

2014-ben ezen kívül a csapatok számára egy „Ki A LEGÉNY e vidéken?” című vetélkedő is lebonyolításra került. A csapatok ebben is igen aktívan vettek részt, és végül Felsőjánosfa település lett e vidék LEGÉNY-e.

A csapatok partnerek voltak a környezettudatos magatartás gyakorlásában (szelektív hulladékgyűjtés), hiszen a teljes verseny alatt nagyon fontos szerepet töltött be a higiénia és tisztaság is.

A programot, minkét alkalommal még színesebbé tette a körjegyzőséget alkotó öt település külön műsora. Hihetetlen sikere volt a délutáni rönkhúzásnak, amit bolondesküvő követett Szarvaskend, Döbörhegy, Döröske, Halastó és Nagymizdó lakosságának részvételével. A látogatók a színes kulturális program során betekintést nyerhettek a népi tradíciók, szokások világába, a hagyományos farsangi szokásokba.

Voltak gyerekprogramok is, lovagoltatás, arcfestés és rajzverseny várta a „fiatalabb” érdeklődőket. 

Kapcsolódó képek
1111111111111111111111111111111111111
Vissza