Programok / Gesztenyekonferencia és a gesztenyesor létesítése a Kőszegi-hegységben

2012. október 12-e a „szelídgesztenye napja“ volt Vas megyében.

Délelőtt gesztenyekonferencia, délután pedig faültetés szerepelt a programban, amely kapcsolódott a hétvége nagy eseményéhez, a hagyományos velemi Gesztenyeünnephez. A konferencia helyszíne Szombathelyen a Saághy István Erdészeti Információs Központ volt, ahol a szelídgesztenye témájában osztrák és magyar szakértők tartottak nagy érdeklődéssel kísért előadásokat. 

A résztvevőket Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte majd Pataki Éva, a Kelet-Stájerországi Regionális Turisztikai Szövetség ügyvezetője, mint a Natur-Kulinarium projekt Vezető partnere mutatta be a Natur-Kulinarium projektet.  Ezt további négy előadás követte, amelyek a szelídgesztenye természeti és gasztronómiai jelentőségével foglalkoztak. Az elmúlt években a szelídgesztenyefákat betegségek támadták meg.  A konferencia témája volt az ezek elleni védekezés módja, a fák megmentésének lehetősége. A szelídgesztenye egyidejűleg jótékony gyógyszer is, és Vas megyében fontos szerepet tölt be a térségfejlesztésben és a turizmusban (pl. Velemi Gesztenyeünnep). A felkért szakértők ezekről is szóltak az előadásaikban.  

Az előadók, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a probléma megoldása elengedhetetlenül fontos, hiszen a szelídgesztenye olyan a turisztika és gasztronómia szempontjából fontos kínálati elem, melynek megóvása közös kötelességünk, annak érdekében, hogy turisztikai és gasztronómiai kínálatunk fejlesztése igazán sikeres legyen. Ennek azonban fontos feltétele, hogy összefogjanak a politika, a gazdaság, a turizmus, a tudomány, az erdészeti szakma azon képviselőit, akik tehetnek valamit az ügy érdekében. A konferencia is ezt a célt szolgálta.

A  Natur-Kulinarium projekt fontos eleme a természet, az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. Ez pedig szoros összefüggésben van a sporttal, ezért a program délután a Kőszegi-hegységben található Vöröskeresztnél folytatódott. 

Itt - az Olimpia éve jegyében - Vas megyei kötődésű olimpiai bajnokok: dr. Rajczi Imre vívó, Szarka Zoltán, Lóránt Gyula, Novák Dezső, Komora Imre labdarúgók, Zimonyi Róbert evezős, Tatai Tibor kenus, Dr. Hegedűs Csaba birkózó és Pars Krisztián kalapácsvető tiszteletére ültettünk el egy-egy szelídgesztenyefát. A rendezvényen négy olimpiai bajnok  - Szarka Zoltán, Novák Dezső, Komora Imre és Tatai Tibor - személyesen is részt vett, s ültették el fájukat.

A Gesztenyefasor Vas megye egyik „Sokszínűség kertjét” testesíti meg, s újabb célpontot jelenthet a túrázóknak, kirándulóknak a Kőszegi hegységben.

Kapcsolódó képek
111111111111111111
Vissza