Programok / Határon Átnyúló Szeminárium

A Vas Megyei Önkormányzat „Régiónk gazdagsága” címmel rendezte meg a Határon Átnyúló Szemináriumot a Herényiek Házában, 2014. március 24-én.

A szeminárium megszervezésével a célkitűzés az volt, hogy bemutassuk az egyes régiók eltérő kínálatát, megtaláljuk a közös kapcsolódási pontokat és közvetítési formákat.

A rendezvény lehetőséget adott a „kertekből származó” helyi termékekre épített tapasztalatcserére, az osztrák és magyar oldalon meglévő, eltérő tapasztalatok közvetítésére, elősegítve ezzel a további együttműködések  kialakulását.

A szeminárium fő témái voltak a helyi termékek szabályozása magyar és osztrák oldalon, jó gyakorlatok bemutatása, közös műhelybeszélgetés a helyi termelőkkel való együttműködési lehetőségek témájában.   

Az előadók körét is igyekeztünk úgy meghatározni, hogy a résztvevők mind megtalálják az érdeklődésünknek megfelelő témákat. Alois Pöltl, a Pöllaui Helyi Termékek Szövetsége elnöke arról tartott előadást, hogy hogyan lett az őshonos „őszi körte” a régió húzóterméke. Megtudhattuk, hogy az osztrák gazdálkodóknak hasonló problémákkal kell megküzdeniük, mint a magyaroknak, hiszen Ausztriában is nehéz a piacra jutás. Ingeborg Preinenger projektmenedzser egy projektről számolt be, mellyel a bécsi éttermekbe, piacokra vezető út megtalálását segítik. A Pannon Helyi Termék Klaszter részéről Inzsöl Renáta, cégvezető mutatta be a klaszter működését, valamint röviden tájékoztatta a résztvevőket az olykor bonyolultnak tűnő helyi termék előállítás jogszabályi hátteréről. Tény, hogy a piaci jelenléthez magas állandó minőség és az igényeknek megfelelő mennyiség szükséges. Erre jó példaként szolgált a Birkás Pálinka Kft. vezetője Birkás István, aki bemutatta a cég múltját, jelenét és jövőjét, illetve színes előadása révén a résztvevők, különös tekintettel a helyi termelők hasznos tanácsokkal gazdagodhattak.

Délután Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke vezetésével a résztvevők a következő témákban folytathattak diskurzust, számoltak be tevékenységekről, osztották meg tapasztalataikat a műhelybeszélgetés keretében:  

  • Jó gyakorlatok bemutatása a magyar és osztrák oldalon.
  • Helyi termelőkkel való együttműködési lehetőségek.

A résztvevőknek lehetőségük nyílt helyi élelmiszerek megkóstolására, valamint megismerkedhettek a Hegyháti Zsip-Zsup Műhely textil- és nemeztermék tevékenységével.   

Kapcsolódó képek
11111111111
Vissza