Programok / Képzési Program

A Vas Megyei Önkormányzat a projekt keretében egy Képzési Programot valósított meg.

A program célcsoportja a stratégiai partnerek, turisztikai szereplők, turisztikai szervezetek, kirándulási célpontok, Vas megyei TDM-ek, illetve TDM szerűen működő szervezetek, a turisztikai kínálat fenntartásában résztvevő egyéb szereplők (helyi termék-előállítók, önkormányzatok, nemzeti parkok) voltak.  

A képzési program keretében kidolgozásra került egy képzési módszertan és oktatási segédanyag, amely a minőségi naturális kínálat kialakításához, fejlesztéséhez, a motiváció növeléséhez, a természet-közeli turisztikai programcsomagok kialakításához, a hálózatépítéshez, a vízió alapú fejlesztésekhez, a marketing trendek megismeréséhez, marketingeszközök használatához nyújt segítséget. A honlapon mindenki által letölthető dokumentumot reményeink szerint valamennyi érintett jól hasznosíthatja az új tevékenység elindításánál, a már meglévő javításánál, továbbfejlesztésénél.

A program keretében két képzési napot tartottunk, mely a kidolgozott képzési segédanyag alapján került levezénylésre.

A képzési napok célja volt:

  • Természet közeli turizmus új formáit célzó tapasztalatcsere és kompetenciaépítés.
  • Helyi gasztronómiai kínálat bemutatása.
  • A regionális turisztikai szereplők, termelők és kiegészítő szolgáltatást nyújtók kapcsolatrendszerének javítása.
  • Elsősorban a „kertekből származó” helyi termékekre épített tapasztalatcsere.
  • A szereplők támogatása, hogy minél sikeresebben alakíthassák ki, valósíthassák meg és értékesíthessék természetközpontú kínálati elemeiket.
  • Jó gyakorlatok bemutatása, személyes beszélgetés, egyéni tapasztalatcsere és egyéni tanácsadás lehetőségének biztosítása.

Az első képzési napra 2014. április 10-én került sor, amikor a résztvevők az Őrségi Nemzeti Parkban ismerkedhettek meg a megadott témákkal, a második rendezvényt pedig 2014. május 13-án, Kőszegen szerveztük.

Az április program az őriszentpéteri Pajta étteremben kezdődött, ahol Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke a helyi termékek előállításának jelentőségéről beszélt. Ezt követően a környékbeli termelők kaptak bemutatkozási lehetőséget, akik a gyakorlatban is bemutatták tevékenységüket. Terítékre kerültek: mangalica és vaddisznó termékek, kolbász, paprikakrém, lekvárok, frissen szedett saláta, a saját sütésű kenyér és gyümölcsszörp. A termelők elmondták, mi motiválta őket arra, hogy saját terméket készítsenek, hogyan sikerült a piacot megtalálniuk. A képzésen részt vevők számos kérdést tettek fel.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága is sokat tesz azért, hogy minél többen foglalkozzanak a térségben helyi termékek előállításával, illetve a hagyományokon alapuló vendégfogadással. Erről Kevy Albert osztályvezető beszélt, aki részletesen szólt a nemzeti park védjegy elnyerésének feltételeiről, jelentőségéről. Hasonló célokat fogalmazott meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület, amely Kőszeg térségében a natúrparki termékek előállításán és minél szélesebb körben történő megismertetésén munkálkodik, derült ki az egyesület elnökének, Bakos György előadásából.

Ebéd után a gyógynövényekkel ismerkedtek a résztvevők Szalafőn a Pityerszer mellett lévő kaszálón. Itt a téma kiváló szakértője, Gyenes Csilla mutatta be, hogy mennyi értékes gyógynövény található a réteken, az erdőkben. Részletesen elmondta azt is, hogy az egyes növények mire jók és hogyan lehet azokat tartósítani.

A réten át rövid gyalogtúrával jutottak el a résztvevők a Batha Portára, ahol előbb különféle mézeket kóstolhattak, majd Batha Pál tartott interaktív bemutatót a tökmagolaj készítéséről. A résztvevőkkel megosztotta a helyi termelésben szerzett tapasztalatait.

2014. május 13-án Kőszeg város és térsége helyi termékekre alapozó gasztronómiai kínálatával, s a kistermelők gyakorlati tapasztalataival ismerkedhettek meg a 2. képzési nap résztvevői. A nyitóelőadást a helyi gasztronómiai értékek jelentőségéről és a helyi termékek szerepéről Inzsöl Renáta, a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. cégvezetője tartotta. Elmondta, hogy egyre több az olyan esemény, ahol ezek a termékek megjelenhetnek, s mind inkább növekszik irántuk az érdeklődés. Ezzel egy új turisztikai vonzerőt jelentenek az adott térségnek. Kőszegen, illetve a térségben az Írottkő Natúrparkért Egyesület koordinálja ezt a tevékenységet. Ennek gyakorlatával Bakos György, az egyesület elnöke, aki maga is aktív helyi termék előállító, ismertette meg a közönséget, majd helyi termelők beszéltek arról, mi a sikeres vállalkozás titka.

Kőszegen a helyi termékek között kiemelt szerepe van a szőlőtermesztésnek, illetve a borászatnak. Ennek működésébe egy kis pincészet tulajdonosa, Láng József borász adott betekintést a résztvevőknek. Elmondta, hogy a térségben nagy hagyományai vannak a borászatnak, amelyben meghatározó szerepe van a kistermelőknek. Nincsenek értékesítési gondjaik, az előállított bor döntő része már a pincében elfogy. Ennek ellenére rendszeres résztvevői a Kőszegen, illetve a megye más részein megrendezett vásároknak. A borász elmondta, hogy amíg a helyi termékeket jellemzően a máshonnan érkezett vendégek vásárolják, addig ez a bor esetében nem így van. A helyi borbarátok részéről ugyanakkora az érdeklődés, mint a városba kirándulóknál.

Ettől eltérő tapasztalatai vannak Pálinkás Mónikának, akik a lekvárkészítés rejtelmeibe, illetve az értékesítési lehetőségekbe avatta be a hallgatóságot. Az ő termékeit viszont a városba érkező látogatók vásárolják viszonylag nagyobb arányban. Szólt arról is, hogy a kertjükben megtermett gyümölcs hasznosítása érdekében merült fel a lekvárkészítés gondolata, s azóta ennek megfelelően fejlesztik a gyümölcsöst is. A termék előállításához meg kell teremteni az előírt feltételek, s a folyamat során be kell tartani a szabályokat.

A délutáni programban Bakos György kalauzolásával a város központjában található virágudvart, ökokertet és műhelygalériát tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően a vár tövében lévő natúrboltot, s a mellette kialakított gyógy- és fűszernövénykertet tekinthették meg az érdeklődők.

A program harmadik pontja egy kiadvány megjelentetése volt, mely egy gyakorlati útmutató a képzésen résztvevők és további érdeklődődök számára a természet közeli turisztikai kínálat kialakításához és fejlesztéséhez. A „Kisokos a természet közeli turisztikai kínálat kialakításához és fejlesztéséhez Vas megyében” című kiadvány szintén letölthető a honlapról.

Kapcsolódó képek
11111111111111111111
Vissza