Programok / Szakmai tanulmányút Kelet-Stájerországba

A Vas Megyei Önkormányzat a projekt keretében 2012. szeptember 26-án szervezte meg szakmai tanulmányútját Kelet-Stájerországba. A tanulmányút célja volt, hogy a résztvevő szervezetek képviselői, szakemberek, termelők tanulmányozhassák a helyi termékekre épülő turizmus gyakorlatát.

A tanulmányút célja volt, hogy a résztvevő szervezetek képviselői, szakemberek, termelők tanulmányozhassák a helyi termékekre épülő  turizmus  gyakorlatát.

Az első állomás Pöllauban volt, ahol részletes tájékoztatást kaphattunk a Helyi Termékek Szövetsége  üzletének a működéséről. A  település  központjában lévő, 1994 óta  működő  üzletbe  80-90  termelő szállít termékeket. Itt  döntően élelmiszereket  forgalmaznak, s amit nem sikerül eladni, azt visszaadják termelőnek.  Az üzletet a szövetség a 21,5 százalékos árrésből nonprofit rendszerben  működteti, s hónap végén számol el a termelőkkel.

Ezután Puchban  megismerkedhettünk a Wilhelm Gyümölcsgazdaság  működésével. Az alapvetően almatermesztéssel és feldolgozással  foglalkozó vállalkozás  korszerű pálinkafőzést is működtet.   A vállalkozásnak  van magyar kapcsolata is, miután  Vaskeresztesen szőlőt termelnek, s ebből bort állítanak elő.

A délutáni programban a  Herberstein-i  kastély és parkjának a  megtekintése szerepelt. Ennek különlegessége a gyönyörű környezetben lévő ódon kastély, a  park  gazdag, szisztematikusan  kialakított növényvilága, valamint a speciális tematikus kertek. Ehhez  kapcsolódik egy állatkert is, ahol  nem ketrecben, hanem nagy területen élhetnek a  világ minden részének állatvilágát  reprezentáló állatok.

A program Stubenbergben a Moarpeter Buschenschank megtekintésével zárult, ahol az étterem, a  borászat mellett, sörfőzde és whiskykészítő üzem is működik. Az ezekhez szükséges alapanyagot a saját gazdaságában állítja elő a vállalkozás.  

A résztvevők egybehangzó véleménye alapján a szakmai tanulmányút igen tanulságos volt, számos új tapasztalat megszerzésére és új kapcsolatok kiépítésére nyílt lehetőségük.

Kapcsolódó képek
111111111111
Vissza