Programok / „Szeretem, mert Vasból van” iskolai verseny

A Vas Megyei Önkormányzat első alkalommal hirdette meg a „Natur-Kulinarium“ projekt keretében a „Szeretem, mert Vasból van” iskolai versenyt.

A verseny célja volt, hogy felhívja a figyelmet a megyére, illetve a helyben készült termékekre, bővítse és elmélyítse a regionális ismereteket, ugyanakkor lehetővé tegye a kreatív és csoportos alkotást. Vas megye számos egyedi természeti értékkel és gasztronómiai különlegességgel rendelkezik. A növény és állatvilág sokszínűsége, az itt termelt gyümölcsök és zöldségek mind-mind a vasi tájat és a megyéről kialakított képet formálják. A térségben nagyon sok jellegzetes hagyomány és népi szokás is fellelhető. A verseny során a vasi diákoknak ezeket a különlegességeket kellett összegyűjteniük, és azokat egy közösen elkészített plakáton bemutatniuk. Nagy örömünkre Vas megye általános iskoláinak felső tagozatos osztályaiból összesen 62 csapat nevezett a versenyre.

A négytagú zsűri 2014. április 7-én ült össze, hogy kiválasszák a legjobb munkákat. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, még számukra is meglepő volt, sokan milyen széles látókörrel bírnak, milyen egyedi módon, egyedi ötletek mentén jelenítették meg a kiírásban meghatározott témát. Sokan olyan témát dolgoztak fel és mutattak be, melyekre első körben, szervezőként nem is gondoltunk volna, de mindez igazolja, hogy a pályázók közül sokan mennyire kreatív gondolkodással bírnak. A döntés a kreatív és művészi minőség, az ötlet eredetisége, valamint a téma tartalmi kidolgozása mentén született meg. A 62 beküldő csapat alkotásai között láthattunk már-már művészi kézügyességgel, precizitással készült műveket, de sok esetben nem ezek nyerték el a zsűri tetszését.

A szakértő zsűri első körben kiválasztotta a lehetséges továbbjutókat, majd egy újabb körben hosszas értekezés után meghozták döntésüket és kiválasztották az első öt helyezettet. A csapatok munkáját Vas megyei vállalkozások és szervezetek által felajánlott értékes felajánlásaival díjaztuk.

Díjazott csapatok:

 1.      helyezett: Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Csepreg) 6. A osztályának „Vasi Vasemberek” csapata

Csapattagok: Baráth Boglárka, Keresztes Roland, Lukács Sára, Radics Eliza

Felkészítő tanár: Hetyésy Katalin

A mű címe: A Nyugat Kapuja Vasból van

 2. helyezett: Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola 8. osztályának „Sorok menti felfedezők” csapata

Csapattagok: Ebergényi Alexandra, Dobrovics Dániel, Horváth Roland

Felkészítő tanár: Dobrovicsné Vincze Ágota

A mű címe: Egy település, ahol minden VAS-ból van….

 3. helyezett: Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola 6. A osztályának „Ikon” csapata

Csapattagok: Varga Fanni, Czöndör Kitti, Németh Enikő, Kovács Flóra

Felkészítő tanár: Tóth Csabáné

A mű címe: Fesztivál az Őrségben

 4. helyezett: Béri Balog Ádám Általános Iskola (Kőszeg) 5. B osztályának „Fiúk” csapata

Csapattagok: Décsi Marcell, Krug Ádám, Poóhr Levente, Tuczai Péter

Felkészítő tanár: Vértes Ildikó

A mű címe: Vasi asztal

5. helyezett: Celldömölki Városi Általános Iskola 7. A osztályának „Lokálpatrióták” csapata

Csapattagok: Végh Vanda, Szakács Rebeka, Káldi Csenge, Dénes Kata

Felkészítő tanár: Horváth Györgyi

A mű címe: Szeretem, mert itt születtem...

Két olyan díj is született, melyeket eredetileg nem terveztünk, de a zsűri javaslatára odaítéltük a zsűri különdíját, melyet a Rumi Óvoda Fejlesztő és Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Gyermek és Diákotthon 11. csoportjának „Szamárbogáncs” csapata nyert el.

Csapattagok: Kocsis Berta, Schüller Boglárka, Bárány Dorothy, Gombás András

Felkészítő tanár: Sipos Kálmán

A mű címe: A mi ajánlatunk….!

A másik, előre nem tervezett díj a legjobb kollekció díja, melyet a Béri Balog Ádám Általános Iskolából beküldött négy plakát alkotói („Kis művésznők”, „Csajok”, „Fiúk”, „Művészpalánták”) nyerték el.

Csapattagok: Ipsits Nikoletta, Szombathelyi Cintia, Horváth Anna, Finesz Kamilla, Gódor Vanessza, Décsi Marcell, Krug Ádám, Poóhr Levente, Tuczai Péter, Decsi Dorka, Unger Liza, Szigeti Dominik

Felkészítő tanár: Vértes Ildikó

A művek címei: Vasi gyümölcsök, Vas megye védett növényei, Vasi asztal, Vas megye

A díjazott plakátok kiállítás formájában a bécsi Bio Forschung Austria új Látogatóközpontjában, illetve a projekt Zárókonferenciáján, a szombathelyi Tóvendéglőben voltak megtekinthetők.  

Az első helyezett csapat a teljes osztályával részt vehetett egy „Natur-Kulinarium“ Élménynapon, melyre 2014. június 4-én került sor. A program keretében a gyerekeknek lehetőségük nyílt megismerkedni Kelet-Stájerország természeti és gasztronómiai különlegességeivel. A tanulmányút során a résztvevő magyar diákok betekintést nyertek Ausztria virágoskertjének tartott térségének életébe, megtapasztalhatták a más történelemmel, kultúrával és hagyományokkal bíró vidék egyedi kínálatát, különbözőségeit, titkait. Ennek alapján olyan tapasztalatokkal gazdagodhattak, melyek hasznosítása által új ismeretekkel szolgálhatnak szűkebb és tágabb környezetüknek egyaránt. A nap során Pöllauba, Stubenbergbe és Herberstienbe látogattak el a diákok. Pöllauban Pataki Éva, a Kelet-Stájerországi Regionális Turisztikai Szövetség ügyvezetője mutatta be a régiót, a települést, valamint a helyi termékeket árusító üzletet. A diákok mások mellett megismerkedhettek az Ebner cukrászdával, a natúrpark iskolával és a Pöllau-i kastélyparkkal. Herbersteinben  a meseszép kastély virágzó rózsakertje és az állatpark várta a diákokat. 

Kapcsolódó képek
11111111111111111111111
Vissza