Falusi és aktív turizmus

A falusi turizmus iránt érdeklődők számára szinte kimeríthetetlenül gazdag a vendégszerető Vas megyei falvak szálláshely- és programkínálata. 

Az Őrségi Nemzeti Park területén falusi gazdaságok és ökoporták, az élő népművészetet képviselő fazekas és kézműves műhelyek nyíltak. Az itt élő emberek évszázadok során alakították ki a táj arculatát apró parcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel, mindezt harmóniában a természettel, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát. A környék csendjére ügyelő szerek között sétálni akkor is élmény, ha a vándor nem nézi meg a szalafői kerített ház-kástut, vagy a magyarszombatfai gölöncsérek nyitott portáit. 

Az Írottkő Natúrpark túraútvonalai; a kiváló borokat kínáló kőszeghegyaljai, sághegyi, vaskeresztesi pincék; a cáki és az oszkói műemlék présházak; a szajki tavak horgászparadicsoma; a vadvízi evezésre csábító, vadregényesen kanyargó Rába; a csendes és tisztavizű fürdőtavak, vagy a méltán híres Jeli arborétum - mind különleges és egyedi élményt ígérnek. 

 

Aktív turizmus

A sokarcú táj, az érintetlen természet elsősorban a bakancsos turizmus kedvelőit csábítja. Gyalogtúráink során Vas megye tájainak minden csodálatos zuga, rejtett szépsége feltárul a bakancsosok előtt:

Forrás-túra a Kőszegi hegységben, amelynek útvonala a Kőszegi-hegység forrásainak egy részét keresi fel. 

 

A Vulkán-túra három Vas megyében található vulkáni tanúhegyet, a Kis-Somlyót, a Ság-hegyet, és a Vásárosmiske és Sitke között fekvő Belső-hegyet érinti.

A Szikla-túra során a túrázók a Kőszegi-hegységben található érdekes sziklaalakzatokat kereshetik fel, ismerhetik meg.

Ma már nálunk is egyre többen pattannak kerékpárra, hogy nyeregből fedezzék fel közelebbi vagy távolabbi környezetük látnivalóit, vagy egyszerűen csak élvezzék a tájat, magukba szívják erdők, mezők illatát. A vasi vidék ideális, változatos kerékpáros terep. Kerékpárosok lepik el nyaranta az Őrséget, ifjak és kevésbé ifjak túráznak ily módon az ősi arcát megőrzött vidéken. Sok kiépített útvonal áll a túrázni vágyók rendelkezésére:

Termál kerékpárút: Bük - Sárvár - Celldömölk - Mesteri - Borgáta – Szentgotthárd. 

Vashegyi kerékpárút: Bucsu (katolikus templom) – Szombathely, Sé (katolikus templom, lovarda) – Torony (lovarda) – Narda – Felsőcsatár (Mária kápolna, borospincék, Vasfüggöny maradványai) – Vaskeresztes (Szentháromság-szobor, borospincék) – Horvátlövő – Pornóapáti (XII. századi római katolikus templom) – Nárai (sárgaliliomos rét) – Ják.

Írottkő Natúrpark kerékpárút: Kőszeg(Történelmi belváros látnivalói, Szabó-hegy, Pogányok, Szőlőhegy) - Cák (boronafalú lakóház, műemlék pincesor, kőfejtő) – Velem (klimatikus üdülőhely, Szent Vid kápolna, vízimalom, szabadtéri néprajzi múzeum) - Bozsok (Sibrik kastély, kolostor rom)

Ság hegy – Kissomlyó – Somló kerékpáros túraútvonal: a Somlói Történelmi Borvidék hegyei között kalauzol a páratlan szépségű, természeti és történeti értékekkel rendelkező Kemenesalján.

Őrségi kerékpárutak: Csákánydoroszló – Gasztony – Rátót – Szentgotthárd – Felsőszölnök – Máriaújfalu – Apátistvánfalva – Kétvölgy – Orfalu – Farkasfa – Szalafő – Őriszentpéter – Bajánsenye – Magyarszombatfa – Velemér.

A horgászat kedvelőinek tavak, természetes vízfolyások nyújtanak páratlan élményt. A horgászturisták számára az országban egyedülálló pisztrángozási lehetőségek biztosítottak a megye több vadvizén.

 

Megyénk kitűnő adottságokkal rendelkezik lovas kirándulások, lovas túrák, kocsikázások szervezéséhez. Hagyományőrző lovas rendezvényeink regionális, nemzetközi hírűek.