Nemzeti örökség

Elődeink kétkezi munkájának nyomát megyénk néhol több ezer éves épített öröksége jelzi. Az újkőkor idején keletkezett település egyszerű építményét tárták fel a régészek a mai község területén, a bronz- és vaskor időszakából pedig a Velem Szent Vid ásatása során előkerült ágas, szelemenes szerkezetű lakó- és gazdasági épületeket dokumentáltak.

A római kor Pannónia provinciáján átvezető Borostyánkő út építőmestereinek maradandó munkáját láthatjuk a Savaria néven alapított igazgatási, kereskedelmi, vallási központként működött városban, a mai megyeszékhelyen, Szombathelyen.

 

Savaria

 

Az Árpád-kor és a középkor emlékeit idézik Csempeszkopács, Velemér, Őriszentpéter templomai. Ritka építészeti csodában van része annak, aki Jákra látogat, hiszen itt található a korai középkor és a magyar egyházi építészet egyik legjelentősebb alkotása a jáki Szent György templom

 

 

A korai földvárak halvány nyomai is fellelhetők a megyében, Vasvár és Karakó környékén.

A gótikus világi hadi építészet, majd a reneszánsz elemeivel gazdagodó jegyeket hordoznak magukon megyénk várai, amelyek közül kiemelkedik a kőszegi és a sárvári vár

 

 

A barokk és klasszicista építészet a megye egyházi emlékei mellett főként a főúri réteg épületeinek szolgált mintául. A családi kastélyok, kúriák, középületek reprezentálják e korszak stílusát, a szombathely Fő téri lakóházai, Sárvár, Körmend, Kőszeg városközpontjainak lakó és középületei sorolhatók ide.

 

 

A megye déli és keleti szegélyét széles ívben átszelő Rába folyó mentét akár magyar Loire-völgynek is nevezhetnék, hiszen a folyó közelében 20 kastély emelkedik, ebből jó néhány szinte közvetlenül a folyóparton. A számos kastély és kúria sorából kiemelkedik a körmendi Batthyány–Strattmann kastélyegyüttes és parkja. Több egykori családi úrilak, kastély napjainkban szállodaként szolgálja az idelátogató turisták kényelmét. 

 

 

A megye tájegységeinek gazdag népi építészetét megcsodálhatjuk a szombathelyi Falumúzeumban és Szalafőn, a Pityerszeren. 

 

 

 Vas megye a vallási turizmusnak is fontos célpontja.Szombathely, az egykori Savaria Szent Márton városa, hiszen itt született Kr.u. 319-ben a korai középkor egyik legnépszerűbb szentje, a galliai Tours püspöke.

 

 

1777-ben Mária Terézia országos egyházreformja eredményeként jött létre a szombathelyi egyházmegye, amelynek első püspöke, Szily János barokk székvárost épített Hefele Menyhért építész segítségével. A Püspöki Palota és a Székesegyház ma is meghatározó épületegyüttese a megyeszékhelynek. 

 

 

Kőszegen a Jézus Szíve templom, a Szent Jakab és Szent Imre templom valamint a Kálvária-templom hordozzák a különböző korok egyházi építészetének vonásait. A városban található a Csete György tervezte új református templom, az organikus építészet egyik remekműve.

Vas megye búcsújáró helyei közül a velemi Szent Vid, a vasvári Szentkút és a celldömölki kegytemplom búcsúja a legnépszerűbb.

 

Körmend a szegények orvosának, boldog Batthyány-Strattmann Lászlónak a városa. A múzeumban európai színvonalú kiállítás ismerteti meg a látogatókkal a Batthyányak történetét.

Csehimindszent a hűségéről és következetességéről immár legendássá vált Mindszenty József bíboros-hercegprímás szülőhelye, Rábakethely a vértanú Brenner János emlékét megőrizni akarók zarándokhelye.

Megyénk gazdag irodalmi emlékhelyekben. A Vas megyei irodalmi emléktúra útvonala 16 települést érint: a városok (Szombathely, Kőszeg, Kőszeg, Celldömölk, Répcelak) mellett 11 kistelepülés szerte a megyében – olyan települések, amelyek valamennyien jelentős irodalmár, alkotó emlékét őrzik. Berzsenyi Dániel, Weöres Sándor, Ottlik Géza, Tatay Sándor, Dukai Takács Judit – néhány olyan név, amely egyenként is vonzóvá teheti a Vas megyei irodalmi emléktúra útvonalát az érdeklődő számára.

S ki ne hallott volna a világon egyedülálló ritkaságról, a kőszegi „Szőlő Jővésnek Könyvéről”, amelybe évszázadok óta április végén, Szent Görgy napján avatott kezek rajzolják be a szőlővesszők rügyeinek állapotát? Ez a könyv is bizonyítja a Vas megyei borászat gazdag hagyományait. Kitűnő, testes vörösborokat kóstolhat a látogató Kőszegen és a Kőszeg-hegyalja településein, Vaskeresztesen, de Csepregen vagy a Sárvári Hegyközségben is. A Somlói Történelmi Borvidékhez tartozik a tüzes fehérborokat adó két egykori vulkán, a Sághegy és a Kis-Somlyó. Élvezhető borokat és szívet, gyomrot melengető házi pálinkákat találunk a Vasi Hegyháton. Számtalan gasztronómiai fesztivállal, főzőversennyel és szüreti rendezvénnyel várják a vasiak hagyományos vendégszeretettel az ide látogatókat. Legyen szó vasi dödölléről, a vasi erdőségek kincseiről, az erdők gombáiról, vagy vadjairól - minden ételhez találunk hozzá illő helyi bort.